clock Пон-Пет 10-18h, Саб 10-14h

Микена, праисториски грчки град на Пелопонез, прославен од Хомер и познат како како Златен Град

blog-photo

Легенда / Мит

Микена, праисториски грчки град на Пелопонез, прославен од Хомер и познат како како златен град.Настанувањето на овој град до денес е тема на дискусија а постојат многу легенди како настанал градот и името.Според една од легендите градот бил основан од Персеј, митолошки карактер кој бил син на богот Зевс. Персеј го нарекол градот Микена откако капата (мицес) паднала од неговата шамија на местото, што тој го видел како знак на добар знак. Друга легенда вели дека Персеј го именувал така градот откако нашол извор за да ја задоволи својата жед кога зел печурка (мицес) од земјата.

Според друг мит Микена била престолнина на Агамемнон, ахајскиот крал кој го ограбил градот Троја. За овој град, Хомер кажал дека се наоѓа „во ќошот на Аргос“, со природна цитадела формирана од клисурите помеѓу планините Агиос Илија и Зара. Тоа е главното место на доцното бронзено време во континентална Грција. Систематското ископување на локацијата започнало во 1840 година, но најпознатите откритија таму биле оние на Хајнрих Шлиман.

Постоела населба во Микена во раното бронзено време, но сите структури од тоа или од следното средно бронзено време, со незначителни исклучоци, биле однесени од подоцнежните градби.

Архитектура

Во многу микенски центри е пронајден голем комплекс на палати кои прикажуваат некои уникатни случувања за локацијата и неколку заеднички важни архитектонски карактеристики. Комплексите биле изградени околу голема правоаголна централна сала или Мегарон. Микенскиот Мегарон бил претходник за подоцнежните архаични и класични храмови од грчкиот свет и се состоел од влезен трем, предворје и самата сала. Оваа просторија била срцето на палатата и содржела големо кружно огниште со четири дрвени столбови и таван со отвор наречен светлосен бунар. Тоа служело како престолна соба на владетелот или ванакс. Освен кралска одаја,палатата вклучува и  помала сала (често наречена „Мегарон на кралицата“), многу приватни станови и дополнителни области издвоени за администрација, складирање и производство. Просториите биле богато украсени со фрески на ѕидовите и обоени подови. Што се однесува до материјалите, просториите во палатата биле изградени со ѕидови со вкрстени греди, а потоа покриени со малтер внатре и варовнички блокови надвор. Колоните и таваните обично биле од обоено дрво, понекогаш со бронзени додатоци. Недостигаат конкретни археолошки докази, но се чини веројатно дека палатата била центар на политичка, верска и комерцијална моќ. Секако, гробните предмети со висока вредност, административните табли, увозот на керамика и присуството на наоѓалишта на скапоцени материјали како бронза, злато и слонова коска, се разбира, сугерираат дека палатата е, во најмала рака, центар на просперитетна трговска мрежа.

Киклопски ѕидови

Целиот комплекс на палатата бил опкружен со фортификациски ѕид од големи необработени блокови (наречен киклопски бидејќи се верувало дека само џиновските Киклопи можеле да поместат такви масивни камења). Таквите ѕидови би можеле да достигнат висина од 13 метри и да бидат дебели до 8 метри. Тие најдобро се гледаат во Микена, Тиринс и Теба и се во целосна спротивност со незаштитените палати на Минојскиот Крит.

Денес Микена претставува важен историски и туристички град во Грција кој служи како сувенир за успехот на старите хелени.

Доколку посакувате ова место да го посетите, можете да ја разгледате нашата програма за велигденските празници

Атина

 

logo