clock Пон-Пет 10-18h, Саб 10-14h

Синтагма, главниот крвоток на Атина

blog-photo

Главниот плоштад во Атина, Синтагма, како и главната улица на истоимената грчка престолнина, го претставуваат епицентарот на сите поголеми настани во овој град. Плоштадот Синтагма во Атина е опкружен со бројни луксузни хотели, ресторани и кафулиња, а исто така е и главниот центар на градот, од каде лесно можете да стигнете до сите други делови на Атина со јавен превоз.

Плоштадот Синтагма, покрај тоа што денес е многу важен за сите жители на овој град, крие повеќе од интересни приказни од минатото и е значајна историска област. Затоа овој волшебен плоштад е задолжителна станица за секој турист кој ја посетува грчката престолнина, но и за многу Атињани кои сакаат да го поминуваат слободното време таму.

Одлична можност за сите туристи да го посетат овој плоштад е патувањето во Атина за новогодишната ноќ, имајќи предвид дека една од најспектакуларните прослави во Грција се организира токму на плоштадот Синтагма.

Зошто „Синтагма“? Значењето на поимот по кој е именуван плоштадот Преведено од грчки, фразата значи „устав“, а плоштадот го има ова име од 3 септември 1843 година. Именуван е во чест на Уставот предложен од германскиот принц и првиот грчки крал
од новиот век, Ото I од Грција. Овој момент е многу важен за Грците имајќи предвид дека по речиси една деценија апсолутистичко владеење, кралот подлегнал на барањата на народот и се согласил да донесе устав.

Плоштадот Синтагма во Атина и знаменитостите лоцирани таму Кога станува збор за Атина, Синтагма уште од античко време е позната како место каде се собираат не само туристите кои сакаат добри фотографии, туку и многу Атињани и тоа од
различни причини. Плоштадот Синтагма во Атина со векови служеше како место каде се одржуваа политички митинзи, но и место каде луѓето го изразуваа своето незадоволство и започнаа протести.

Накратко, плоштадот Синтагма се смета за крвоток на овој град. Ако го погледнеме само од туристичка страна, јасно е дека убавината на овој плоштад, градбите што го опкружуваат и културно-историските градби, влијаат на неговата популарност и желбата на сите посетители да го поминат денот во Атина токму тука. .

Грчкиот парламент во близина на плоштадот Грчкиот парламент, како што официјално се нарекува грчкиот парламент, е главното
законодавно тело во земјата. Се наоѓа во непосредна близина на плоштадот Синтагма во Атина, а поради својот величенствен изглед е една од знаменитостите кои секој турист сака да ги посети.

Оваа зграда била изградена како палата на кралот Ото, а изградбата била завршена во 1845 година. Таму живеел и друг грчки крал, Џорџ, кој за време на неговото владеење два големи пожари речиси ја уништиле оваа репрезентативна зграда. Непосредно пред оваа зграда се одвива една од најголемите атракции во Атина, поточно познатото „сменување на стражата“ на грчките војници.

Промена на гардата во Атина Менувањето на гардата од грчки војници се случува на три локации во Атина – пред зградата
на грчкиот парламент, пред претседателската палата и пред споменикот на непознатиот херој. Менувањето на стражата е ритуал и церемонија што се одржува секој ден од 18 часот пред стотици ентузијасти туристи.

Припадниците на специјалната претседателска гарда наизменично стојат на стража целосно неподвижни, а им е дозволено само да ги движат очите. Туристите можат слободно да се сликаат и да застанат до нив, забрането е само допирање.

Грчките војници (Евзони) се момци кои се избрани од редовите на грчката армија, а за да ги исполнат претерано високите критериуми за избор мора да бидат убави, високи, згодни и пред се со убави нозе бидејќи се облечени во традиционално кратки здолништа, со дури 400 фалти кои симболизираат 400 години ропство под Турците.

Споменик на непознатиот херој
Познатиот споменик на непознатиот војник е поставен на 25 март 1932 година. Споменикот симболично им оддава почит на сите анонимни војници и воени херои кои ги загубија животите во една од бројните војни што ја зафатија оваа област. Околу споменикот на ѕидот се изгравирани зборовите на Тукидид и бојните места од Балканските војни, двете светски војни
и војната во Мала Азија.

Гранде Бретања – еден од најдобрите хотели во светот
Познатиот хотел „Гранде Бретања“ е меѓу 100-те најдобри хотели во светот. Тоа е најелегантниот и најстариот хотел во Атина, изграден во 19 век. Судбината на целата земја беше обликувана во луксузните салони на оваа зграда, а еден од историски најзначајните настани е тоа што Пјер де Кубертен одлучи да ја избере Атина за домаќин на првите модерни Олимписки игри, наместо Будимпешта, токму во „ Велика Британија".

 

Незаборавна новогодишна ноќ на плоштадот Синтагма

Плоштадот Синтагма се смета за еден од најукрасените и најживите плоштади во Атина за време на новогодишните празници. Иако Атина може да се пофали со голем број на плоштади, како и со многубројни места каде се организираат приеми, оној на Синтагма, најголемиот плоштад во градот, секогаш е најспектакуларен.

Главната декорација на плоштадот е симболот на грчкото поморство – брод. На плоштадот секоја новогодишна ноќ се организира собир на кој присуствуваат неколку десетици илјади луѓе, меѓу кои постојано има голем број туристи. Дури и оние кои не живеат во близина или не се наоѓаат во близина на плоштадот, доаѓаат овде, со оглед на добро организираниот јавен превоз до и од плоштадот.

Со оглед на тоа што плоштадот е опкружен со голем број хотели од сите категории и други угостителски објекти, сите ресторани и кафеани во близина на плоштадот визуелно и содржински се прилагодуваат на новогодишната атмосфера.

Сите оние кои сакаат да уживаат во шармот на Атина и лично да ги искусат искуствата на популарниот плоштад, не треба да чекаат премногу долго. Преку нашата агенција многу е лесно да ги најдете посакуваните аранжмани до грчката престолнина, а едно е сигурно – штом одите во Атина, сигурно е дека ќе сакате повторно да се вратите.

Атина

logo